Eivormige schalen met effectglazuur

celadon-ei-en-groot-eiDe lente begint vroeg dit jaar en dan bedoel ik niet de heerlijke temperaturen en het zonnetje van de afgelopen dagen. Ik heb het over de eieren van klei die geglazuurd en al uit de oven gekomen zijn. Van klei om een ballon boetseren via glazuren met effectglazuur naar een schaal voor drijvende bloemknoppen of voorjaarsbloeiers.

Vrijdagmiddag kon ik de gebakken eieren ophalen in Arnhem en dat is altijd spannend. Het resultaat komt tegenwoordig gelukkig steeds dichterbij mijn verwachting. Omdat ik dezelfde glazuren en engobes gebruik en omdat er vrij constant gebakken wordt. Als je echter werkt met effectglazuur blijft het een verrassing hoe je glazuur zal reageren. Haalt de oven de temperatuur van 1200 graden niet, dan blijft het glazuur vaak dof en vlak. Gaat de temperatuur over de 1200 graden heen, dan vloeit het effectglazuur mooi uit. Soms is het iets te enthousiast en vloeit het te ver naar beneden zodat je potje vastzit aan de ovenplaat.

Resultaat

Het resultaat van het celadonglazuur in combinatie met ‘groene thee’ glazuur valt wederom niet tegen. Ook ‘Lime shower’ heeft goed zijn best gedaan. Voor glazuur ‘Robin’s egg’ was het de eerste keer en ik weet dan ook niet hoe het er uit hoort te zien. Ik vermoed dat ie nog wel een keertje iets heter gestookt mag worden omdat niet alle kristallen zijn uitgelopen.

Ei als decoratie

Een aantal jaar geleden heb ik al eens eieren gemaakt die inmiddels bijna allemaal zijn weggegeven of verkocht. Ik haal in de lente altijd de schaal in parelmoer en koperoxide tevoorschijn en vul deze met narcissen en wat mos. Het maakt me altijd vrolijk om een eigen creatie te kunnen gebruiken.

De schalen hebben dan wel een eivorm, dat betekent natuurlijk niet dat ze alleen met Pasen op tafel mogen staan. Ze zijn uitermate geschikt om het hele jaar door mee te decoreren. Een groter formaat schaal heb ik vaak in de zomermaanden op tafel staan. Ik ben verliefd op het celadongroen van de schaal. Het staat prachtig bij roze rozen die ik in de schaal laat dobberen op een laagje water.

Ben je benieuwd naar de afmetingen en prijzen van de schalen? Kijk dan in de fotogalerij.

Een gedachte over “Eivormige schalen met effectglazuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.