De citroenpitjes lopen uit

pi 7Ik was een beetje bang dat mijn nieuwe lichting citroenpitjes het niet zo goed zou doen. Ze hebben namelijk warmte nodig en die geef ik ze door ze buiten in het zonnetje te zetten. Op de verwarming zetten mag niet want dan drogen ze uit. Gelukkig begon het zonnetje toch nog te schijnen.

Eind augustus plantte ik een mineolapitje en vier citroenpitjes in kleine bloempotjes volgens methode één. Ook deed ik vier citroenpitjes in een vochtig stukje keukenpapier en een plastic bakje om ze te laten ontkiemen volgens methode twee.

pi 2Overdag zet ik de pitjes in het minikasje en de pitjes in het keukenpapier buiten in het zonnetje. Telkens als de zon haar stralen opschuift loop ik naar buiten om hetzelfde te doen met de pitjes.

Als het kouder wordt haalde ik de boel weer naar binnen en zet het in de vensterbank. Zodra ik de vaatwasser aanzet verhuizen de pitjes naar het aanrecht dat dan lekker warm wordt.

Pot vol pitjes
Het keukenpapiertje in het plastic bakje vouw ik af en toe even open. Ik wil graag in de gaten houden of het goed gaat. De eerste keer dat ik dat deed na een dag of vier zag ik tot mijn grote blijdschap dat er al wat gebeurde. Er kwam al een piepklein worteltje en wat groen uit het pitje tevoorschijn. Vijf dagen later deed ik dat nogmaals en het ziet er nu heel goed uit! Mooie dikke wortels en groene blaadjes. Geweldig!


Op een gegeven moment merkte ik dat het potje met het mineolapitje niet meer recht stond. Ik tilde het op en zag dat er wat worteltjes naar buiten kwamen. Dat komt vast door de warme ondergrond. Van bovenaf was er in het potje nog niets te zien. Ik was bang dat de wortels straks te groot zouden worden en dat de blaadjes door de onderkant naar buiten zouden komen. Tijd voor actie! Ik heb het pitje uitgegraven en wat hoger in het bloempotje gezet. hopelijk helpt het.

pi 5Wel of geen citroenplant?
Mijn allereerste citroenpitje was al uitgelopen tot een sprietje. Inmiddels zitten er al een paar blaadjes aan, maar deze lijken totaal niet op de blaadjes van een citroenplant. De uitgelopen pitjes hebben ook veel groenere blaadjes. Ik ben benieuwd of het nog op een citroenplantje gaat lijken of dat het iets heel anders wordt.

Wordt natuurlijk weer vervolgd!

7 gedachtes over “De citroenpitjes lopen uit

  1. De eerste kiemblaadjes lijken maar zelden op de definitieve bladeren van een plant dus … Bovendien: citroenpit levert citroenplant en geen kiwi..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.