Schattige kleine plaatsjes

Hindeloopen 5Partner en ik zijn er dol op. Op van die plaatsjes waar je binnen een paar uur bent uitgekeken. Niet omdat het er saai is, maar omdat er gewoon niet meer te zien valt dan de paar kleine steegjes, lieflijke huisjes en gezellige winkeltjes. In oktober zagen we zulke plaatsjes al in de Harz in Duitsland. Deze keer hebben we er een paar in Nederland gevonden.

Onlangs deden we een rondje IJsselmeer en een stukje Elfstedentocht (met de auto welteverstaan). Wat zijn we daar schattige plaatsjes tegengekomen. Ik wil de andere plaatsen niet beledigen, maar ik pik er voor vandaag de überschattigste uit. Hindeloopen en Sloten.

Hindeloopen
We reden langs de dijk (de Westerdijk) die het IJsselmeer van Hindeloopen scheidt en kwamen langs parkeermogelijkheden. Geen enorme parkeerplaats en al helemaal geen parkeergarage, gewoon een tiental parkeerplaatsen zonder parkeermeter. Bij de haven schijnt een grote parkeerplaats te zijn waar je wel mag betalen.

Na een tiental meters liepen we al langs slootjes met bruggetjes en leuke huisjes. In smalle straatjes vonden we wat winkeltjes en een enkele galerie. Wat verderop kwamen de eet- en drinkgelegenheden die er allemaal zeer gezellig uitzagen, met zicht op de haven en het IJsselmeer, of op de kerk met z’n mooi scheve toren.

Gelukkig vergat ik mijn zonnebril bij het restaurant zodat we nog een extra rondje door het stadje konden rijden. 😉

Sloten
We hadden Sloten bijna overgeslagen. We waren de parkeerplaats per ongeluk voorbij gereden en kwamen met de auto in Sloten zelf terecht. Dat is geen pretje. Je vraagt je op sommige momenten af of de auto wel door het nauwe straatje past en of je ergens kunt keren om uit het doolhof te ontsnappen.

Eenmaal terug op de hoofdweg vonden we aan de rand van Sloten een parkeerterrein aan het water. We staken de straat over en liepen naar het kleine centrum van de kleinste stad van Nederland. Het leek of Sloten net was schoongeveegd. De straten en huizen zien er netjes uit, de bomen langs de gracht lijken groener dan bij de buurgemeenten. Op houten banken langs de gracht liggen vrolijk gekleurde kussens waar je op kunt zitten om je net gekochte softijsje op te smikkelen. Om het plaatsje echt pittoresk te maken is er zelfs een molen toegevoegd. En om het dan weer wat spannender te maken staat er een kanon op de omwalling.

 

11 gedachtes over “Schattige kleine plaatsjes

  1. Inderdaad leuk om doorheen te rijden of te wandelen.
    Ik ben altijd benieuwd naar de geschiedenis van dit soort dorpjes en wie er in de loop van de jaren-eeuwen in gewoond hebben.

  2. Hindeloopen is inderdaad prachtig. Perfecte locatie voor een Nederlandse film. Sloten trouwens ook.

  3. ben je al eens in Nieuwpoort geweest?overvaren in Schoonhoven en de dijk op en linksaf, een van mijn favorieten!!!maar dat ken je vast!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.